Strategier for reduksjon av plastforbruket

Funksjon og estetikk er sentrale elementer i et hvert produkt, også plastprodukter, elementer som kan påvirkes negativt om man forsøker å redesigne produktet for å redusere plastforbruket. I noen produkter er bruk av plast avgjørende for funksjonen, for eksempel når noe skal være vanntett, som et telt, eller brann- og støtsikkert, som en ledning. Plastmaterialer gir produkter et særegent estetisk uttrykk ved hjelp av sin uendelige formbarhet og evne til å fremstå i ulike farger og overflater. Det er et materiale som kan både være lett og sterkt samtidig. Per i dag finnes det ingen alternativer som er like allsidige som plasten. Et annet viktig salgsargument for plasten er selvsagt prisen. Plast er et svært billig materiale når det inngår i produkter som masseproduseres, alternative produkter uten plast er derfor som regel betydelig mer kostbare. Det er altså et materiale som «funker» på veldig mange plan. Fokuset i prosjektet er å kartlegge produktområder der plasten kan reduseres uten at funksjonen og estetikken forringes. En søken etter lavt hengende frukter. Det finnes allerede mange uttalte strategier for hvordan plastforbruket kan reduseres, for eksempel disse:

  • Å erstatte plastproduktet med et annet mer bærekraftig produkt. I noen tilfeller kan funksjonen til produktet ivaretas av et helt annet produkt – for eksempel kan menskoppen erstatte tusenvis av tamponger i en kvinnes liv (CleanCup).
  • Å øke antall bruk av samme produkt gjennom dele, utleie, og reparasjonstjenester av for eksempel parkdresser, bilseter og friluftsutstyr (Bergans of Norway, HTS BeSafe og Pinsj).
  • Å erstatte plasten i produktet med et annet materiale. Andre materialer kan i noen tilfeller levere samme funksjon som plasten. For eksempel kan skinn erstatte plasttekstiler i noen typer yttertøy (ULU of Norway).
  • Å forby produksjon av noen typer plastprodukter. Engangsprodukter i plast, som sugerør, bestikk og kopper er allerede forbudt, bør denne listen utvides?
  • Å sette et tak på produksjon av ny plast
  • Å utvikle gjenvinningsmetoder for flere typer plastprodukter
  • Å sette strengere krav til at plastprodukter skal kunne gjenvinnes, inkludert systemer for innsamling

I REDUCE vil vi undersøke hvilke forutsetninger som skal til for å virkeliggjøre disse strategiene, og utforske nye. For å skaffe kunnskap om hva som skal til for å redusere plastforbruket skal vi studere hverdagsplasten i et systemorientert perspektiv. Det vil si at vi skal se på hva som påvirker forbruket av den fra flere ulike vinkler. Plastforbruket og hva som påvirker det studeres på ulike nivåer produsent – forbruker – politisk – fremtid. Etterhvert som prosjektet utvikler seg skal Ayse Kaplan – vår nyansatte stipendiat på prosjektet – syntetisere arbeidet gjennom ulike metoder for systemisk design. Dette vil innebære visuelle kartlegginger, identifisering av potensielle intervensjonspunkter, og utvikling av nye konsepter for produkter, tjenester og systemer.